Thursday, April 1, 2010

FAQ - Seks Selepas Umur 70 Tahun

Pertanyaan : Bagaimanakah mengekalkan kecergasan untuk tetap menikmati seks walaupun selepas umur 70 tahun? (Soalan asal : How do one maintain fitness such that one enjoy sex even after 70?)


Dalam menjawab soalan ini, saya mengandaikan keintiman perhubungan dan keinginan melakukan seks masih ujud diantara suami isteri kerana kenikmatan seks pertama dan utama adalah fungsi perhubungan hati/emosi.

Secara umumnya, boleh dikatakan apa saja senaman yang mengekalkan kecergasan akan membantu kita dalam menikmati seks. Ini terutama senaman yang melibatkan cardio-vascular kerana aktiviti seks memerlukan perjalanan darah yang baik.

Kebanyakan pil perangsang seks yang ada sebenarnya membantu pelancaran darah, dan ini membahayakan kerana memberi bebanan kepada jantung. Jika jantung kita tidak dibiasakan mengepam darah dengan kadar tinggi mungkin akan terjadi serangan jantung dan seumpamanya, seperti yang berlaku kepada seorang rakyat Malaysia di Thailand baru-baru ini.

Selain daripada itu, kajian terbaru menunjukkan aktiviti fizikal berintensiti tinggi dan aktiviti yang memerlukan daya kreativiti dikaitkan dengan peningkatan hormon seks. Mungkin lebih baik seseorang itu terlibat dengan sesuatu aktiviti yang berintensiti tinggi dan juga memerlukan daya fikir/kreativiti yang tinggi daripada menyertai aktiviti yang berintensiti rendah dan tidak memerlukan daya fikir/kreativiti yang tinggi. Sebagai contoh, mungkin lebih baik bermain bolasepak/futsal/badminton daripada menjadi pelari marathon. Atau terlibat dengan senamrobik/seni beladiri daripada setakat brisk walking.

Setiap budaya dan kaum juga ada petua-petua dan senaman-senaman tertentu yang dikatakan boleh membantu mengekalkan daya tahan seks, tetapi kadang-kadang ini boleh sama membahayakan seperti pil perangsang seks, jika jantung kita tidak cukup terbiasa dengan bebanan pelancaran darah yang tinggi.

1 comment:

Fakeh said...

Cubalah google tajuk BANGSA MELAYU MENGIKUT ULAMA AHLU SUNNAH WAL JAMAAH, maka akan kenalah kita tentang hakikat bangsa ini. Dan cubalah google pula tajuk-tajuk berikut agar kita kenal Si Kitul dan Raja Mandeliar yang mencari peluang dan ruang untuk melumpuhkan bangsa ini, iaitu:-

(a) http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
(b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
(c) Jom Kenali Dr Maza & Co
(d) Ahlul Bait Yang Dicerca
(e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
(f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
(g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah

FAKEH KHALIFAH SAKA